Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
Home Tudástár Szabványok AQL (Acceptable Quality Level) Elfogadható minőségszint
Nyomtatás E-mail
AQL (Acceptable Quality Level) Elfogadható minőségszint

Amikor a megrendelő egy bizonyos elfogadható minőségszintet (acceptable quality level, AQL) határoz meg egy bizonyos hibára, vagy hibák csoportjára, azt jelzi a szállító felé, hogy az ő (a megrendelő) mintavételi terve a szállítótól érkező szállítmányok nagy részét el fogja fogadni amennyiben a szállítmányokban mintavételes ellenőrzéssel talált hibák száma százalékban kifejezve nem haladja meg a meghatározott AQL szintet.

A mintavételi tervet és az elfogadási kritériumokat a MIL-STD-105E, ANSI/ASQ Z1.4 és az ISO 2859-1 szabványok szabályozzák. Ezek 26 AQL szintet határoznak meg. Az AQL táblázatot a MIL-STD-105E szabványban határozták meg, és ezt vették át a többi szabványba (ANSI/ASQC Z1.4, ISO 2859, NF06-022, BS 6001, UN 148-42, KS A 3109, DIN 40080).

A hiba súlyosságáról

A kiválasztott AQL szint függ attól, hogy az adott hiba milyen súlyosságú, és az adott termék milyen értékű. Az alábbi táblázat ad segítséget az AQL szint kiválasztásához.

 

Osztályozás

Kis és közepes értékű termék

Nagy értékű termék

Kritikus hiba

AQL 0.0

AQL 0.0

Súlyos hiba

AQL 2.5

AQL 1.0 / AQL 1.5

Enyhe hiba

AQL 4.0

AQL 2.0 / AQL 4.0

 

A hibák meghatározása a következő:

Kritikus hiba: olyan hiba mely feltehetően veszélyezteti a felhasználót

Súlyos hiba: a termék használhatóságát csökkentő, vagy megakadályozó funkcionális hiba, vagy olyan kozmetikai hiba, ami a termék eladhatóságát csökkenti

Enyhe hiba: nem befolyásolja a termék használhatóságát, de az elvárt minőségi jellemzőknek nem felel meg, így csökkentheti a termék eladhatóságát

Az ellenőrzési szintekről

A szabvány három általános és négy speciális ellenőrzési szintet határoz meg.

I. Enyhített: a normál szint 40%-át határozza meg a mintavételnél, akkor használatos, ha nem szükséges a hiba szigorú felügyelete

II. Normál: ez az általános ellenőrzési szint, ha máshogy nem kérik, eszerint végezzük a mintavételezést

III. Szigorított: a normál szint 160%-át kéri a mintavételnél, így nagyobb lehetőséget ad a hibák meglelésére

S-1,2,3,4 speciális ellenőrzési szinteket akkor használunk, ha kis mintavételi arányra van szükség, jellemzően roncsolásos, vagy költséges vizsgálatoknál használják, illetve olyankor, amikor a minta megfelelően reprezentálja a teljes gyártási folyamatot, pl. csavargyártás, stancolás.

Váltás az általános ellenőrzési szintek között:

 

   

A mintavételi kód meghatározása

A mintavételi kódot a szállítmány mennyisége és a hatályos ellenőrzési szint alapján az alábbi táblázatból választhatjuk. 

 

 

A mintanagyság meghatározása

A mintanagyságot a mintavételi kód és a hatályos AQL szint alapján határozzuk meg a következő táblázat alapján.

 

 

 

Kapcsolódó témák